Pages Navigation Menu

Varför ett Pannkakshus?

År 1991 tillbringade Sara och Bosse sommaren i Kalifornien och besökte bland annat International House of Pancakes (som idag har blivit en stor kedja i USA). Vi gillade denna restaurang för det var kul och trevligt att kunna äta pannkakor från olika håll i världen. Vi diskuterade och drömde om att en dag själva kunna ha ett pannkakshus. Åren gick och vi sysslade med andra saker. När vi sedan började fundera på vad vi skulle göra med vår lada kom tankarna tillbaka till pannkakor och alla dess möjligheter.

Vi tycker det är oerhört spännande att pannkakor finns i olika former i princip hela världen. Klassikern ärtsoppa och tunna pannkakor kommer nära till hands för en svensk, men många gäster har blivit glada när vi haft ugnspannkaka (eller äggakaka som en av våra gäster kallar det) med lingongsylt. Välkända pannkakor är bl a ryska blinier, franska crepes, holländska poffertjes. Vår kaffeleverantör berättade med varm röst att i Colombia är det vanligt med pannkakshus och de traditionella colombianska pannkakorna påminner om svenska tunnpannkakor men serveras ofta med choklad. I Kina kan man ofta se pannkakor serveras från ett stekbord bak på cykeln, och de steks stora (ca 40 cm i diameter) med vårlök i smeten.

Vi har ännu inte lyckats lära oss alla sorter, och inte heller införa alla på menyn, men vår grundtanke är att alltid ha några matiga varianter och några ”fikiga”. När man driver ett Pannkakshus måste man även tänka på att logistiken i köket fungerar så att vi kan servera alla trevliga gäster.