Pages Navigation Menu

Pannkakshuset

Pannkakshuset är inrett i det f d sädesmagasinet i vår lada. Vi har platser inomhus, på logen och utomhus i trädgården. Det finns gott om utrymme för avkoppling, lek och en skön stund.
Vi serverar huvudsakligen amerikanska pannkakor med olika tillbehör, som en hel måltid eller en trevlig fika. Varje dag finns det både matiga och ”fikiga” tillbehör, soppa och bröd.

Vi kan erbjuda pannkakor med gluten-, laktos-, mjölk, och äggfria ingredienser. Dessa tillagar vi med separata redskap och stekpannor, men eftersom det är i samma kök så kan vi inte garantera att det är 100% fritt från dessa allergener. Eftersom det är separat tillagning kan det ta lite längre tid med denna typ av pannkakor, vilket vi hoppas ni har förståelse för.

Vi använder i huvudsak råvaror i vår matlagning som är producerade med omtanke om vård jord. Till exempel så serverar vi fairtrade-märkt kaffe och te, ekologisk och närproducerad jordgubbssylt och ekologisk vaniljglass från Sia. Pannkakorna är gjorda på ekologiskt vetemjöl, ägg, rapsolja och mjölk.

Våra öppettider hittar ni här. Vi välkomnar även sällskap över 10 personer för bokningar och arrangemang året runt.

Välkomna önskar Familjen Palm!

 

Bokning

Pannkakshuset har gott om plats, både inomhus och utomhus. 20 platser på nedervåningen, 40 platser på övervåningen och stora ytor utomhus (både med och utan tak). Vi tar normalt inte emot bordsbokningar under ordinarie öppettider, men hör gärna av er om ni är ett större sällskap (över 10 personer), eller om ni vill komma till oss andra tider. Bokning sker bäst via e-post eller sms 070-526 22 91.

Arrangemang

Vill ni ha en trevlig plats att träffas på och/eller engagerande aktiviteter när ni ändå tänkt besöka oss? Vi ordnar mycket själva och tack vare ett brett kontaktnät kan vi erbjuda varierande upplevelser.

Exempel på vad ni kan göra hos oss:

Barn Frunas Hage är en barnvänlig plats med gott om utrymme för lek. Vi arrangerar gärna ert barnkalas med förslagsvis pannkakstårta på menyn. Om ni vill kan t ex Spralliga Sara komma och roa barnen före eller efter Pannkakstårtan.

Tipspromenad Många tycker om att göra någon form av aktivitet i samband med att man intar en måltid eller fikar. I Tolg har vi förmånen att ha många natursköna platser och dessutom roliga butiker att besöka. Vi arrangerar gärna en tipspromenad för er, antingen med allmänna frågor eller enligt det tema ni önskar. Tipspromenaden kan sättas upp runt ladan (kortare sträcka) eller en längre promenad i våra vackra omgivningar

Konferens Vi har gott om utrymme både inomhus och utomhus för möten och aktiviteter, t ex teambuilding och föredrag. För konferenser hänvisar vi till TolgSmak, www.tolgsmak.se

Pannkakshuset kommer till er

Vill ni fira något särskilt eller bjuda kunderna på en överraskande fika? Vi kommer gärna till er och steker samt serverar pannkakor på plats.

Eller har ni egna förslag?

Meny

Under våra ordinarie öppettider erbjuder vi alltid ”fikiga” och matiga pannkakor samt soppa. Vår vanligaste pannkaka är amerikansk, som är mindre och tjockare än en traditionell svensk tunnpannkaka, eller galettes, som är den franska varianten gjord på bovetemjöl. Menyn kan variera efter tillgång och kundtillströmning, men vi har alltid gluten- och laktosfria alternativ, och kan även erbjuda pannkakor gjorda på ägg- och mjölkfria ingredienser. Vi strävar efter att i möjligaste mån använda ekologiska ingredienser.

Till samtliga pannkakor kan du välja att hälla på lönnsirap, som passar gott till både matiga och ”fikiga” varianter, särskilt varmrökt las och getostmousse och lufttorkad skinka!

Exempel på ”fikiga” pannkakor:

 • Jordgubbssylt (Moheda Sylt så klart!) och glass
 • Äppel, kanel och glass
 • Nutella, banan och glass

Exempel på matiga pannkakor:

 • Varmrökt lax och getostmousse
 • Caviar (vi använder numera vegetarisk tångcaviar), rödlök och gräddfil
 • Lufttorkad skinka och brieost

Exempel på tillbehör till galettes:

 • Nutella, banan och glass
 • Socker och citron
 • Varmrökt lax och getostmousse
 • Ost och skinka
 • ”Pizza” – ost, skinka och tomatsås

Soppa

Vi erbjuder ett soppalternativ per dag. Våra soppor är alltid vegetariska och gjorda på huvudsakligen ekologiska råvaror som vi handlar via Tolgs Lanthandel. Många dagar är soppan även vegansk, men om du vill vara säker på att det finns ett veganskt alternativ på soppa är vi tacksamma om du hör av dig per mail eller sms i förväg. De allra flesta dagarna hinner vi baka vår uppskattade lingonlimpa, också den på ekologiska ingredienser, men ibland hinner både soppa och bröd ta slut innan dagen är slut.

Andra pannkaksalternativ

En del kunder frågar efter ”vanliga” pannkakor. Vad betyder vanlig för dig? För oss är amerikanska pannkakor de vanliga.

Innan vi öppnade Pannkakshuset hade vi tänkt att vi skulle kunna erbjuda massa olika alternativ, men vi har insett att vi har varit tvungna att begränsa utbudet eftersom vårt kök är ganska litet. Vissa dagar bakar vi saffranspannkaka, som görs på en risgrötbas. Några dagar steker vi plättar eller tunna pannkakor, men det måste vi isåfall göra innan vi öppnar, för vi har inte utrymme att göra det parallellt med galettes och amerikanska. En kund brukar förbeställa blinier, den ryska varianten. Då behöver vi ha någon dags framförhållning så att vi kan vara förberedda med både ingredienser och tillagning, för de kräver tid för jäsning.

En kulen höstdag kan jag vara sugen på ugnspannkaka, och om lanthandeln har sidfläsk hemma så kan det hända att en sådan åker in i ugnen. Till påsk och midsommar känns det aktuellt att ta fram receptet på Janssonpannkaka, med ansjovis och gräslök. Visst är det häftigt att det finns så många olika sortera pannkakor!

Priser

Priset för en pannkaksportion varierar med antalet pannkakor och tillbehör. Variationen är mellan 40 och 140 kronor per portion där en amerikansk pannkaka med sylt och glass kostar 40 kronor, och tre amerikanska pannkakor med varmrökt lax, getostmousse och liten sallad kostar 140 kronor. En galette-portion kostar mellan 60 och 130 kronor beroende på tillbehör. Vill du se mer i detalj kan du titta på länkad Meny 2018 med priser

 

 

Recept

Recept Amerikanska Pannkakor – Pannkakshusets grundrecept (ca 8 pannkakor), 3 dl vetemjöl, 1 msk bakpulver, 1 tsk salt, 1 ägg, 1 msk rapsolja, 2,5 dl mjölk

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. I en separat skål, vispa upp ägget och häll i oljan och lite av mjölken och blanda sedan detta med de torra ingredienserna. Vispa tills det blir någorlunda klumpfritt. Späd på med resten av mjölken och vispa försiktigt. Låt smeten stå minst en kvart innan du börjar steka. Häll ut ca en deciliter smet i varm stekpanna eller på stekbord. När ovansidan börjar bubbla vänder du på pannkakan och steker till andra sidan är gyllenbrun. Njut tillsammans med lönnsirap och något gott tillbehör! Har du ett underbart recept som du vill dela med oss?