Pages Navigation Menu

Om Frunas Hage

Frunas Hage är en mötesplats för små och stora, bybor och besökare, och ligger nära Tolgs lanthandel. Här finns gott om utrymme för lek och avkoppling, ett utflyktsmål och en mötesplats för alla åldrar.

Frunas Hage är samlingsbegreppet för verksamheter i och kring vår lada. Pannkakshuset slog upp portarna sommaren 2007, Kontorshotellet invigdes 2010 och Bomans Loft 2013.

Vilka är vi

Vi som äger och driver Frunas Hage heter Sara och Bo Palm. Vi har rötter i Tolg sedan slutet av 1800-talet och vår familj flyttade hit permanent 2001. Våra insatser i och kring Frunas Hage sker än så länge vid sidan om våra ordinarie arbeten där Sara arbetar med utbildningsfrågor och Bo med mobilsamåkning.

Förutom våra egna verksamheter är vi engagerade i vår bygd och dess utveckling; Sara har bl a varit projektledare för Andra Tolgboken och ordförande i Föräldraföreningen och Tolg IF. Bo är bl a ledamot i Tolgs Hembygdsförening, Kultur i Tolg och f d ordförande i Lammhults Ridklubb. Föreningslivet är uppenbarligen ett stort intresse men hela familjen är även intresserad av idrott av allehanda slag och fiske och andra naturupplevelser. Att resa och uppleva andra kulturer är ett annat stort intresse och vi hade förmånen att få bo och arbeta i Shanghai, Kina under några års tid.

Vad betyder Frunas Hage?

Gården där vi bor och bedriver verksamhet heter Frunas. Det finns inga belägg för var namnet kommer från, kanske betyder det fruarnas – men vi har inte hittat några fruar som har bott på gården i exempelvis husförhörslängder.

Gårdens officiella namn var tidigare Svensgård, och registrerades som Frunas år 1915 när Saras farfars far köpte gården. Dock förekommer benämningen Frunas långt tidigare i protokoll från åldermannagillen och andra handlingar. För oss är Frunas Hage ett samlingsbegrepp för verksamheter i och kring vår lada.

Varför ett Pannkakshus?

År 1991 tillbringade Sara och Bosse sommaren i Kalifornien och besökte bland annat International House of Pancakes. Vi gillade denna restaurang för det var kul och trevligt att kunna äta pannkakor från olika håll i världen. Vi diskuterade och drömde om att en dag själva kunna ha ett eget pannkakshus. Åren gick och vi sysslade med andra saker. När vi sedan började fundera på vad vi skulle göra med vår lada kom tankarna tillbaka till pannkakor och alla dess möjligheter.

Vi tycker det är oerhört spännande att pannkakor finns i olika former i princip hela världen. Klassikern ärtsoppa och tunna pannkakor kommer nära till hands för en svensk, eller ugnspannkaka (eller äggakaka som vissa gäster kallar det) med lingongsylt. Den gotländska saffranspannkakan på risgröt har blivit en personlig favorit. Välkända pannkakor är ryska blinier, franska crepes/galettes, holländska poffertjes. En av våra leverantörer berättade med varm röst att i Colombia är det vanligt med pannkakshus och de traditionella colombianska pannkakorna påminner om svenska tunnpannkakor men serveras ofta med choklad. I Kina kan man ofta se pannkakor serveras från ett stekbord bak på cykeln, och de steks stora (ca 40 cm i diameter) med vårlök i smeten.

Vi har ännu inte lyckats lära oss alla sorter, och inte heller införa alla på menyn, men vår grundtanke är att alltid ha några matiga varianter och några ”fikiga”. Amerikanska och pannkakor och franska crepes med olika tillbehör finns alltid på menyn, och övriga sorter dyker upp när andan faller på. När man driver ett Pannkakshus måste man även tänka på att logistiken i köket fungerar så att vi kan servera alla trevliga gäster.

Från tanke till invigning

Efter att vi flyttat till Tolg 2001 började vi fundera på vad vi skulle kunna använda vår fallfärdiga lada till. Den var sedan länge utdömd för djurhållning, och var i stort behov av upprustning. Eftersom ladan ligger ”centralt” i byn, nära lanthandeln, tänkte vi att den skulle kunna användas till en mötesplats i någon form. Tolg har en fantastisk föreningslokal som används för allehanda arrangemang och festligheter, men byn saknade ett ställe där man kan få sig en god kopp kaffe och koppla av en stund.

2003 lämnade vi in våra första ritningar på ett café i Tolg. Innan vi kunde börja bygga var vi tvungna att röja och riva bort de delar som inte gick att använda. Tyvärr gick den kvarvarande timmerväggen på fähuset inte att rädda, vi har dock sparat den sydvästra knuten som ett minne. Vi blev glada när handläggarna på Länsstyrelsen tyckte att vi hade bra idéer och planer och beviljade oss landsbygdsstöd 2004. Men det var fortfarande en lång väg kvar att vandra, bygglov, miljö- och hälsa, livsmedelsutbildning, brandmyndigheter, det är mycket att tänka på när man ska öppna en verksamhet. Ventilation, handikapptoalett, brandceller, handfat i anslutning till beredningen – tänk vad mycket man behöver tänka på innan ens första kunden (som för övrigt var Saras mamma) har stigit innanför dörren.

Medan lokalerna började ta form, och planerna finslipades så plockade vi fram de tankar vi haft sommaren 1991. Caféet blev Pannkakshuset och sommaren 2007 kunde vi öppna portarna. Vi gjorde en smygstart på Mors Dag, innan tapeterna var på plats, men öppnade på riktigt på Midsommardagen. Första sommaren blev en succé och sedan dess har det rullat på. Vi hade planerat för att ha två anställda första sommaren, men nu sysselsätter vi drygt 10 ungdomar från bygden. Detta är väldigt tillfredsställande eftersom sommarjobb inte växer på träd på landet. Dessutom får vi pigga uppslag på både organisation och innehåll i verksamheten från dessa härligt kreativa ungdomar.

Planer för framtiden

Det finns fler ytor i ladan som skulle kunna användas för aktiviteter av olika slag, t ex ett ungdomsrum eller en lokal för allehanda service för byborna. Vi jobbar också ständigt med att rusta upp ytorna runtomkring ladan för att ge än mer utrymme för lek och avkoppling. Vår vän Kerstin Bohlin på Klockaregården i Öhr hjälper oss också med planläggning och utveckling av vår pannkakshusträdgård.

Omgivning

Vår granne: Tolgs Lanthandel, tel 0470 – 550 400

Här kan du bo: – Naturcampingen, tel 070 – 273 70 98 – Vartorp, tel 0470 – 96 744 – B&B Sjöanäs, tel 070 – 33 25 011

ANDRA AKTIVITETER:

Njut av utsikten på Nykulla utsiktstorn

www.tolg.se har tips om sevärdheter och utflyktsmål

Handla antikt på Antik i Lammhult – Brottsahemmet

Länktips:

En kulturupplevelse på två eller fyra hjul

Klockaregården i Öhr