Om Frunas Hage
Frunas Hage är en mötesplats för små och stora, bybor och besökare, och ligger nära Tolgs lanthandel. Här finns gott om utrymme för lek och avkoppling, ett utflyktsmål och en mötesplats för alla åldrar.
Frunas Hage är samlingsbegreppet för verksamheter i och kring vår lada. Pannkakshuset slog upp portarna sommaren 2007, Kontorshotellet invigdes 2010 och Bomans Loft 2013.
Vilka är vi
Förutom våra egna verksamheter är vi engagerade i vår bygd och dess utveckling; Sara har bl a varit projektledare för Andra Tolgboken och ordförande i Föräldraföreningen och Tolg IF. Bo är bl a ledamot i Tolgs Hembygdsförening, Kultur i Tolg och f d ordförande i Lammhults Ridklubb. Föreningslivet är uppenbarligen ett stort intresse men hela familjen är även intresserad av idrott av allehanda slag och fiske och andra naturupplevelser. Att resa och uppleva andra kulturer är ett annat stort intresse och vi hade förmånen att få bo och arbeta i Shanghai, Kina under några års tid.
Vad betyder Frunas Hage?
Gårdens officiella namn var tidigare Svensgård, och registrerades som Frunas år 1915 när Saras farfars far köpte gården. Dock förekommer benämningen Frunas långt tidigare i protokoll från åldermannagillen och andra handlingar. För oss är Frunas Hage ett samlingsbegrepp för verksamheter i och kring vår lada.
Varför ett Pannkakshus?
Vi tycker det är oerhört spännande att pannkakor finns i olika former i princip hela världen. Klassikern ärtsoppa och tunna pannkakor kommer nära till hands för en svensk, eller ugnspannkaka (eller äggakaka som vissa gäster kallar det) med lingongsylt. Den gotländska saffranspannkakan på risgröt har blivit en personlig favorit. Välkända pannkakor är ryska blinier, franska crepes/galettes, holländska poffertjes. En av våra leverantörer berättade med varm röst att i Colombia är det vanligt med pannkakshus och de traditionella colombianska pannkakorna påminner om svenska tunnpannkakor men serveras ofta med choklad. I Kina kan man ofta se pannkakor serveras från ett stekbord bak på cykeln, och de steks stora (ca 40 cm i diameter) med vårlök i smeten.
Vi har ännu inte lyckats lära oss alla sorter, och inte heller införa alla på menyn, men vår grundtanke är att alltid ha några matiga varianter och några ”fikiga”. Amerikanska och pannkakor och franska crepes med olika tillbehör finns alltid på menyn, och övriga sorter dyker upp när andan faller på. När man driver ett Pannkakshus måste man även tänka på att logistiken i köket fungerar så att vi kan servera alla trevliga gäster.
Från tanke till invigning
2003 lämnade vi in våra första ritningar på ett café i Tolg. Innan vi kunde börja bygga var vi tvungna att röja och riva bort de delar som inte gick att använda. Tyvärr gick den kvarvarande timmerväggen på fähuset inte att rädda, vi har dock sparat den sydvästra knuten som ett minne. Vi blev glada när handläggarna på Länsstyrelsen tyckte att vi hade bra idéer och planer och beviljade oss landsbygdsstöd 2004. Men det var fortfarande en lång väg kvar att vandra, bygglov, miljö- och hälsa, livsmedelsutbildning, brandmyndigheter, det är mycket att tänka på när man ska öppna en verksamhet. Ventilation, handikapptoalett, brandceller, handfat i anslutning till beredningen – tänk vad mycket man behöver tänka på innan ens första kunden (som för övrigt var Saras mamma) har stigit innanför dörren.
Medan lokalerna började ta form, och planerna finslipades så plockade vi fram de tankar vi haft sommaren 1991. Caféet blev Pannkakshuset och sommaren 2007 kunde vi öppna portarna. Vi gjorde en smygstart på Mors Dag, innan tapeterna var på plats, men öppnade på riktigt på Midsommardagen. Första sommaren blev en succé och sedan dess har det rullat på. Vi hade planerat för att ha två anställda första sommaren, men nu sysselsätter vi drygt 10 ungdomar från bygden. Detta är väldigt tillfredsställande eftersom sommarjobb inte växer på träd på landet. Dessutom får vi pigga uppslag på både organisation och innehåll i verksamheten från dessa härligt kreativa ungdomar.
Planer för framtiden
Omgivning
Vår granne: Tolgs Lanthandel, tel 0470 – 550 400
Här kan du bo: – Naturcampingen, tel 070 – 273 70 98 – Vartorp, tel 0470 – 96 744 – B&B Sjöanäs, tel 070 – 33 25 011
ANDRA AKTIVITETER:
Njut av utsikten på Nykulla utsiktstorn
www.tolg.se har tips om sevärdheter och utflyktsmål
Handla antikt på Antik i Lammhult – Brottsahemmet
Länktips: