Pages Navigation Menu

Från tanke till invigning

Efter att vi flyttat till Tolg 2001 började vi fundera på vad vi skulle kunna använda vår fallfärdiga lada till. Den var sedan länge utdömd för djurhållning, och var i stort behov av upprustning. Eftersom ladan ligger ”centralt” i byn, nära lanthandeln, tänkte vi att den skulle kunna användas till en mötesplats i någon form. Tolg har en fantastisk föreningslokal som används för allehanda arrangemang och festligheter, men byn saknar ett ställe där man kan få sig en god kopp kaffe.

2003 lämnade vi in våra första ritningar på ett cafë i Tolg. Innan vi kunde börja bygga var vi tvungna att röja och riva bort de delar som inte gick att använda. Tyvärr gick den kvarvarande timmerväggen på fähuset inte att rädda, men vi har sparat den sydvästra knutensom ett minne. Vi blev glada när handläggarna på Länsstyrelsen tyckte att vi hade bra idéer och planer och beviljade oss landsbygdsstöd 2004, men det var fortfarande en lång vägkvar att vandra. Bygglov, miljö- och hälsomyndigheterna, livsmedelsutbildning, brandmyndigheter, ja det är mycket man ska tänka på när man ska öppna en verksamhet. Ventilation, handikapptoalett, brandceller, handfat i anslutning till beredningen – tänk vad mycket man behöver tänka på innan ens första kunden (som för övrigt var Saras mamma) har stigit innanför dörren.

Medan lokalerna började ta form, och planerna finslipades så plockadevi fram de tankar vi haft sommaren 1991. Cafét blev Pannkakshuset och sommaren 2007kunde vi öppna portarna. Vi gjorde en smygstart påMors Dag, innan tapeterna var på plats, men öppnade på riktigt på Midsommardagen. Första sommaren blev en succé och sedan dess har det rullat på. Vi hade planerat för att ha två anställda första sommaren, men nu när vi blickar fram emot fjärde säsongen erbjuder vi sommarjobb till drygt 10 ungdomar från bygden. Detta är väldigt tillfredsställande eftersom sommarjobb inte växer på träd på landet. Dessutom får vi pigga uppslag på både organisation och innehåll i verksamheten från dessa härligt kreativa ungdomar.